Peer support

Peer watte?

Peer support is een methodiek waarbij leerlingen (peers) elkaar ondersteunen (support) en samenwerken. Ze helpen elkaar met behulp van eigen kennis, inzichten en ervaringen, waarbij zowel individueel als in groep ingezet wordt op verbinding. Leerlingen worden door de peer support aangemoedigd om te vertellen. Er wordt een luisterend oor geboden waarbij deze jongeren echt gehoord worden.   Logo peer support

Wie zijn ze?

Leerlingen van het 2de t.e.m. 5de jaar sluiten zich op vrijwillige basis aan bij de peer support. Elk schooljaar tekenen ze een contract bij de directie waarbij ze hun verantwoordelijkheden vastleggen. Deze leerlingen worden opgeleid en gecoacht door de leerkrachten en opvoeders binnen dit project, waarbij voldoende aandacht en respect voor de andere gegarandeerd wordt.

Peer support

Waar en wanneer vind je ze?

Ze zijn steeds aanspreekbaar tijdens de schooluren doorheen het schoolgebouw/-domein, staan elke pauze paraat in hun caravan en zijn steeds digitaal bereikbaar. Daarnaast nemen ze regelmatig extraatjes op zich zoals rondleidingen geven op infomomenten en opendeurdagen, nieuwe leerlingen te woord staan, de week tegen pesten organiseren, te gast zijn op externe evenementen, warmste week vorm geven...

Peer support

Peer Support - dhr. Bert De Gersem

Peer support

Peer support

Waar en wanneer vind je ze?

Laureaat ‘Pesten, dat kan niet-prijs’ – zilveren medaille – 2020

De peer support van De Passer won in 2020 de zilveren medaille voor de pesten dat kan niet-prijs. Ze ontvingen hiervoor een geldprijs maar zijn vooral blij met de erkenning. Het juryverslag spreekt over een gedegen, school-brede aanpak waarin de zorg voor verbondenheid, welbevinden en een gepaste benadering van elke leerling centraal staat. De schoolslogan ‘Het draait om jou’ wordt hiermee perfect weergegeven.

Laureaat "Pesten dat kan niet-prijs" - zilveren medaille - 2020

Warmste school – voorstelling Warme William

De Passer mocht zich in 2017 uitroepen tot warmste school van Brugge. Hiermee zetten we in op een grote verbondenheid met elke leerling, waar het welzijn voorop staat. Dankzij onze gouden medaille mochten we een (permanente) bank van Warme William in ontvangst nemen voor op onze speelplaats. Want praten, dat helpt! Uiteraard kon onze peer support crew niet ontbreken op de voorstelling van Warme William.

Warmste school – voorstelling Warme William

Wist je dat… er een app van Warme William bestaat?!

Ja echt! Download hem in je App Store of Google Play Store en ga samen op ontdekking.
Je vindt er tal van tips, verhalen én podcasts van Nora Gharib, Kamal Kharmach, Matteo Simoni, …

👉 Ook op Spotify vind je de Warme William Luistert podcasts terug! 🤩

#samenveerkrachtig #GOVerbindt #welzijn

Warme William Luistert

Medewerking en voorstelling boek ‘Oe ist?’

Tijdens de boeklancering getuigden zowel leerkrachten, opvoeders als leerlingen van de Passer over hun peer support-traject. Alle aanwezigen luisterden geconcentreerd en sloten daarna de speech van de jongeren af met een oorverdovend applaus. Achteraf vertelden veel aanwezigen dat ze onder de indruk waren over de getuigenis van de Passer.

Oe ist?

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen getuigt:


samen

maatwerk

passie

plus

plezier